A szlovákok nyomában – nyári tábor Pilisszentlászlón

A szlovák nemzetiségi önkormányzat szervezésében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával idén is megvalósulhatott a szlovák nyelvi és kézműves tábor a Pilisszentlászlón élő szlovák nemzetiségű gyermekek számára.

A tábor 2019. július 8-12. között került megtartásra, 15 gyermek részvételével.

A foglalkozásaink célja a szlovák nyelv tanítása, ápolása, elmélyítése volt játékos foglalkozások keretében. A táborban a gyerekek játékos nyelvtanulás és kézműves foglalkozások során megismerkedhettek a szlovák népi kultúrával, a szlovákság életmódjával, szokásaival, ételeivel, hagyományaival, történelmével, irodalmi alkotásaival.

Ellátogattunk Pilisszentkeresztre és Pilisszentlélekre ahol megnéztük a templomot, és a szlovák házat és a helyi pávakör kedves tagja révén szlovák népi motívumokkal és népdalokkal ismerkedtek meg a gyerekek. A tábor keretében elutaztunk a szentendrei Skanzenbe is, ahol a múzeumpedagógusok által szervezett foglalkozás keretében a fazekas mesterséggel ismerkedhettek meg a gyerekek. Táborunkban aktív szerepet vállaltak a helyi Nefelejcs népdalkör tagjai, akiktől nemcsak  szlovák népdalokat tanulhattak a gyerekek, hanem az asszonyok szlovák finomságokat például a faluban híres  oszlika készítésébe is bevonták a táborozókat. Franyó Rudolf író, a szlovák önkormányzat elnöke pedig a szlovák irodalomhoz hozta közelebb a gyerekeket. A szlovák mesék világába repítette el a táborozókat a helyi könyvtárunk kedves munkatársa, Őri Melinda.

Az ötnapos tábor a nyelvtanulás és a hagyományőrzés mellett felejthetetlen közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek és ezen keresztül erősítette a nemzeti identitástudatukat.

A rendezvény Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

 

 

Képek a táborból: