Aktuális önkormányzati hírek

Kedves Falubeliek!

Ünnepek után billentyűzetet ragadtam és három folyamatban lévő üggyel kapcsolatban szeretnék tájékoztatást adni Önöknek.

1. Gyógyszertár
Az október 24.-én írt posztom folyamodványaként elmondhatom, hogy minden igyekezetem ellenére a patika jelen formájában biztosan bezárásra kerül december 31.-én. Ellenben az elmúlt hónapok pozitív folyamatainak és tárgyalásainak köszönhetően lesz új gyógyszertár a faluban, melynek nyitásának pontos dátumát még nem tudom, mert a részletek egyeztetése folyamatban van. A leendő üzemeltető tájékoztatása szerinte ez a január hónapban várható. Amit viszont előzetesen mondhatok, hogy sikerült egy olyan partnert találni az üzemeltetésre, aki több gyógyszertárral is rendelkezik és ezáltal stabilabb és kiszámíthatóbb portfólióra számíthatunk és nem csak a gyógyszerek esetében. Bizakodva várom a fejleményeket és amint pontosabb információk birtokába kerülök, azonnal jelentkezek.

2. Honvéd utca és „híd” felújítás
A munka oroszlán része elkészült (80%). A maradék feladatokat pedig az időjárás függvényében fogja abszolválni a vállalkozó. Az elmaradt munkákon túl (pl. padka, felbontott kapubeállók visszaépítése, hídkorlát, tereprendezés stb.) a javítási munkák elvégzésére is szükség van, miközben az ott hagyott „sittek” elszállítása is feladat az alapos takarítás mellett. A szerződés 2023. május 2. lejáratú, amiből az következik, hogy a műszaki átadás-átvételt sem folytattuk le és ezáltal a munkaterület visszavétele sem történt meg az Önkormányzat részéről, ami jelenleg is a Swietelsky kezelésében van bárki, bármit is mond/terjeszt!

3. Optikai hálózatfejlesztés (Telekom)
2022. december 21.-én volt a műszaki átadás-átvétel, melyen az önkormányzat a projektgazda mellett, mint stratégiai partner volt jelen és ezáltal a faluban zajló munkákat segítette. Örömmel írom, hogy a falu teljes belterületen az optikai gerinchálózat légkábeles kiépítése megtörtént (villanyoszlopokra) miközben a próbaüzemen is jól teljesített. A főtéren és környékén – illetve a falu néhány terültén – a gerinchálózat alépítménybe (föld alá) került elhelyezésre. A beruházás keretében nem csak 27 db villanyoszlop szabványosítását végezték el, hanem a falu teljes területen az optikai kábelek környékén gallyazást is végeztek alagút szerűen. Ezzel nem kevés anyagi terhet vettek le az Önkormányzat válláról, amit ezen fórumon keresztül is szeretnék megköszönni a projektet irányító Telekomos szakembereknek, akik a helyszinen többszöri jelenlétükkel tettek tanúbizonyságot a pozitív és konstruktív hozzáállásukról.

Telekom tájékoztatása alapján a hatósági engedélyezési folyamatok zajlanak, amelynek végeztével elindulhat a lakosság részéről a szerződéskötés, várhatóan 2023. januárban. Természetesen ahogy pontosabb információkkal tudok szolgálni ennek menetéről, jelenkezek és egyben szeretnék majd mindenkit ösztönözni a minél hamarabbi szolgáltatás igénybevételre, hogy még 2023 év végén a rézhálózat és az azzal párhuzamosan az összes telekom oszlop – minimum 100 db – lebontásra kerülhessen.
Tisztelettel,
Tóth Attila
polgármester