Ismerkedés a szlovák nyelvvel és kultúrával

Beszámoló a Pilisszentlászlói Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által 2021. július 5-9. között megrendezett szlovák táborról

A tábor helyszíne: Pilisszentlászló, Béke utca 2., Pilisszentlászlói Vadvirág Óvoda

Foglalkozások időtartama: 8-16 óra között

Résztvevő gyermekek száma: 15 fő

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezte Nemzetiségi Önkormányzatunk a szlovák tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított 300.000 Ft támogatás felhasználásával. Az 5 napos táborban pilisszentlászlói gyerekek vettek részt, akik számára egy helyi óvodapedagógus valamint a nemzetiségi önkormányzat elnöke szervezett programokat.

A tábor keretében a gyerekeknek két buszos kirándulást szerveztünk. Elmentünk Piliscsabára, ahol a gyerekek lovagolhattak, valamint megismerkedhettek a lovak gondozásával is. Kísérőnk ezzel kapcsolatban szlovák szavakat tanított a gyerekeknek. A másik kiránduláson Visegrádra vezetett az utunk, ahol Mogyoróhegyen kirándultunk, és ott lévő állatokkal, növényekkel  ismerkedtünk meg.

A tábor jellegéből adódóan a szlovák nyelv elsajátítása, valamint a hagyományok megismerése a programjaink során előtérben szerepelt. Azokkal a gyerekekkel, akik a tavalyi táborban is részt vettek felidéztük a tavaly tanult népdalokat. Idén egy mesét tanultak be a gyerekek. A tanulás mellett játékos foglalkozások és kézműveskedés volt a napi program, illetve a helyi énekkar tagjai is csatlakoztak hozzánk, akik amellett, hogy énekeltek, szlovák eredetű krumplis pogácsát sütöttek a gyerekekkel. A népdalkör vezetője pedig citerán játszott dalokat a résztvevőknek.

A gyerekek részére tartalmas és jó hangulatú tábort sikerült szerveznünk idén is.

Pilisszentlászlói Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat