Nemzetiségi nap 2021. június 26-án

Nemzetiségi önkormányzatunk ebben az évben is megrendezte a hagyományos nemzetiségi napi rendezvényét, köszönhetően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 300 000 Ft-os támogatásának.

A rendezvény az újonnan épült Kálvária megszentelésével kezdődött, melyet  Dr. Erdő Péter Bíboros Úr helyettese celebrált. A szentelésen a Nefelejcs dalkör szlovák nyelvű szenténekeket énekelt, melyhez a már megérkezett meghívott vendégek is bekapcsolódtak. A szentelés után a rendezvény helyszínén (Waldorf iskola udvara) a később érkezett vendégek fogadása, a megjelentek köszöntése történt.

A Szlovák Közösségi Házban Elsik Vilmosné festmény kiállításának megnyitójával kezdődött a rendezvény. A kiállítást a meghívott vendégek és a település lakói nagy tetszéssel tekintették meg. A kiállítás megtekintése után Kiss Mali Attila Főtisztelendő Úr szlovák nyelvű szentmiséjén vehettünk részt, melyet az iskola udvarán tartott meg.

A szentmise Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt és Csővár Népdalköreinek  a DA BOH CASTIAS himnusz eléneklésével kezdődött. A misét követően   Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke külön köszöntötte  a megjelenteket, majd megkezdődött a kulturális műsor az alábbi fellépőkkel:

Pilisszentkereszti Népdalkör

Kóspallag Szlovák Önkormányzat

Csővári népdalkör

Zsenszky Mlas Népdalkör

Pilisszentlászlói Nefelejcs Népdalkör

Pilisszentlászlói Vadvirág Óvoda

A műsor végén Dombai Gáborné a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Tóth Attila Polgármester Úr megköszönte a vendégek műsorát és a megjelenteknek jó étvágyat és további jó szórakozást kívánt, de előtte  megkérték a jelenlevőket, hogy a Kis Kápolna mellett lévő Szent László szobrot együtt koszorúzzák meg.

A finom vacsora után a helyi Montána zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

Pilisszentlászló, 2021. június 28.

Szlován Nemzetiségi Önkormányzat