Prevenciós nap Szentendrén

 

Allergia-teszt, ökolábnyom-teszt, gyógytorna bemutató, újraélesztési bemutató, táplálkozási tanácsok, vérnyomás mérés. A Szentendrei Ister Napok keretében 2019. július 20-án, szombaton 10:00-16:00 óra között ingyenes egészségmegőrző és szűrőprogramok az Egészséges Városért Közalapítvány, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség és az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében, a szentendrei Postás strandon.

 

 

  1. július 20. szombat 10:00-16:00

 

10:00-16:00 ökolábnyom-teszt

10:00-16:00 vérnyomás mérés  gyerekeknek– Praxisközösségi védőnők

10:00-15:00 táplálkozási tanácsok allergiásoknak Miháldy Kingával –Praxisközösség

10:00-15:00 allergológiai  szűrés, allergiatesztek (TAJ kártya szükséges a vizsgálathoz)

– Svábhegyi Gyógyintézet

11:00-13:00 gyógytorna bemutató, tanácsadás Török Beával – EFI

14:00-16:00  újraélesztési bemutató Bagó Horváth Csillával – Praxisközösség

 

Allergia-szűrés

 

Az allergia az utóbbi évtizedben sajnos népbetegséggé vált, az ételek különböző tartósítószerei, a levegő szennyezettsége és a fokozott stressz is kiválthat allergiás tüneteket minden korosztálynál. Gyakran kínozza tüsszögés, könnyezés, nehézlégzés? Egy egyszerű teszttel most beutaló nélkül kiderítheti, mi okozza tüneteit.

Július 20-án, szombaton a Szentendrei Ister napok keretében a Svábhegyi Gyógyintézet ingyenes allergia-szűrést tart az Egészséges Városért Közalapítvány felkérésére a Postás strandon.

Az eseményen beutaló nélkül, a nemzetközi standardoknak megfelelő, szokásos vizsgálatot végzi el az intézet pulmonológusa, Dr. Göndöcs Rita és szakasszisztense.

A teszt előtt kérdőívet töltenek ki a jelentkezők. A vizsgálat Prick teszt módszerrel pollen, por, macska és kutyaszőr, valamint – a leggyakoribb – tej és tojás ételallergiát mutatja ki.A karra enyhe karcolással viszik fel a hatóanyagot, majd 15 perc várakozás után a vizsgálat eredményét a kontroll-szer alapján állapítja meg az asszisztens.

Az orvos az eredmény alapján az estleges további teendőket személyre szabottan elmagyarázza, a kérdőívből 1 példányt visszaad arra az esetre, ha az eredmények alapján további kivizsgálás vagy kezelés szükséges. A lepecsételt kérdőívvel lehet a Svábhegyi Gyógyintézetben a vizsgálatokat vagy a kezelést kérni.

A vizsgálathoz szükséges a TAJ kártya bemutatása a beutaló kiváltására.

Ha nincsen panasza, ne terhelje szervezetét ezzel a vizsgálattal. Csak annak érdemes jelentkezni, akinél előfordul orrviszketés, könnyezés, nehézlégzés. Ha valamilyen gyógyszert, orrsprayt használ, a korrekt eredmény érdekében szükséges a vizsgálat előtt 3 napos szünetet tartania.

Július 20-án, szombaton 10-15 óráig várják a jelentkezőket az allergia-tesztre a Postás strandon.