Új kereszt állítása és környezetének rendezése

A Pilisszentlászlói Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat részére a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1.492.000 Ft támogatást nyújtott a Béke utcában található kereszt felújítására és környezetének rendezésére.

A falut alapító szlovák ősöknek nyughelyéül szolgáló temető előtti területen lévő kegyeleti kereszt felújítása és környezetének rendezése valósult meg a támogatásból.

A Pilis évszázadok óta szakrális központ, melynek a jelentőségét, spirituális erejét és ezoterikus rejtélyét taglaló irodalom igen számottevő. A mai napig népszerű zarándokcélpont, a táj szépsége, a pálosok ősi ereje megérinti a kirándulók lelkét. A gyógyító forrásokat is érintő zarándokutakat Mária-kápolnák, oltalmazó Mária-szobrok, keresztek szegélyezik. A régen Visegrádi utcának nevezett Béke utcán található fakeresztet 1891 tavaszán állították egy helyi szlovák család adományaiból. A fakereszt földbe ásva került elhelyezésre, emiatt tönkrement és ki is dőlt.

A nemzetiségi önkormányzat új keresztet készíttetett, és a rajta lévő korpuszt felújíttatta. Az időtállóság érdekében terméskőből talpazatot készült. A terméskő hagyományos pilisszentlászlói építőanyag, így a faluképpe is illeszkedik az anyaghasználat.  Eredetileg a keresztet terméskő tipegővel lehetett megközelíteni, amely kicserélésre került és az akadálymentes közlekedést biztosító viakolor járda kerül kiépítésre.

 

Fotók az új keresztről: