VÁLASZTÁSI INFORMÁCIÓ AZ ÁTJELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Nem szavazhatunk lakóhelyünk önkormányzati képviselő- és polgármesterjelöltjeire, ha nem tartózkodunk lakóhelyünkön a szavazás napján. Aki június 9-én reggel 6 és este 7 óra között nem tud az állandó lakcíme szerinti szavazókörben megjelenni, az az önkormányzati választáson átjelentkezéssel kivételesen csak a bejelentett tartózkodási helyén élhet választójogával, de ott is csak akkor, ha a tartózkodási hely létesítése 2024. február 11-ig megtörtént, és a szavazás napján még érvényes. Az Európai Parlament tagjainak választásán viszont a választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát.

Aki elutazott, kirándul vagy bármilyen más okból lakóhelyétől távol van a szavazás napján, az csak abban az esetben vehet részt az önkormányzati választáson, ha van érvényes tartózkodási helye, és az erre vonatkozó lakcímbejelentés legkésőbb február 11-ig megtörtént.

A szabályok szerint az a választópolgár, aki a választás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén akar szavazni, május 31-én 16 óráig kérheti átjelentkezését. Az önkormányzati választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Átjelentkezni kizárólag a tartózkodási helyre lehet.

Érvényes átjelentkezéssel a választó kizárólag a tartózkodási helye szerint illetékes szavazókörben adhatja le voksát, és ott a tartózkodási hely polgármester- és képviselőjelöltjei közül választhat. (Az állandó lakhely szerinti szavazólapokat tehát nem szállítják át az átjelentkezettek számára a tartózkodási helyre.)

Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én pénteken 16 óráig lehet benyújtani. Ennek szabályairól és módjáról ITT olvashat részletesen.

Helyi Választási Iroda